Ovu jednu jednostavnu stvar liječnici tvrde da neće više nikada raditi (čak ni nakon pandemije)

735

Zaboravimo na stare, i prihvatimo nove navike!

Iako se čini kao da je prošlo stoljeće, život prije koronavirusa je bio pun ne tako sigurnih dnevnih navika koje se danas smatraju nezamislivima.

Dok ćemo neke od tih navika u budućnosti vjerojatno opet prihvatiti, postoji barem jedna koja izgleda nikad više neće biti „zdrava“ navika.

Prema istraživanju koje je od strane proveo magazin New York Times, a gdje su ispitanici bili epidemiolozi diljem svijeta, čini se da liječnici više nikad neće pozdraviti nekoga rukovanjem – čak i kad pandemija bude iza nas.

Upitano je 511 zdravstvenih djelatnika o tome kada se planiraju vratiti starim životnim navikama, i dok su mnogi odgovorili da se osjećaju sigurno kada uzimaju poštu ili idu liječniku na pregled, ili idu na put, mnoge su druge aktivnosti u njihovom životu manje zastupljene. Mnogi su potvrdili kako ne idu na sahrane, vjenčanja ili kako nose maske kada su na otvorenom, a 6 je ispitanika reklo kako nikada više neće nekome pružiti ruku. Dr. Priyanka Gogna je izjavila kako smatra da će rukovanje postati nešto zaboravljeno, iako priznaje da će u skoroj budućnosti ipak grliti bliske ljude i pozdraviti se kada je to potrebno.

Ostali su se složili kako nikada ne bi spojili dlanove niti s najbližim prijateljem i da je to navika koja sada kod njih stvara nelagodu, ali brzi zagrljaj s prijateljem misle da će opet postati nešto uobičajeno.

„Ako se proizvede dobro cjepivo, vjerojatno će mi biti ugodnije zagrliti nekoga“, izjavila je Christina Ludema, epidemiolog na sveučilištu Indiana. No epidemiolozi poput T. Christopher Bond, iz bolnice Bristol Myers Squibb, je izjavio kako se pravi epidemiolozi nikada ne rukuju. Koliko će se još naš fizički kontakt s ljudima promijeniti, ostaje nam da saznamo.