Provjera temperaturue mogla bi da se pridruži dugačkoj listi iskrivljenih odgovora na pandemiju koronavirusa.

Budući da mnogi zarazni ljudi nemaju simptome, provjera temperature kao način da se identifikuje oboljeli od COVID-19 izgleda kao hvatanje teniskih loptica u fudbalsku mrežu: previše njih mogu da prođu.

Sve veći broj nauka predlaže drugačije rješenje: napraviti testove mirisa kao drugi deo rutinskih pregleda, piše Stat.

Od svih simptoma koronavirusa, gubitak mirisa – poznato i kao anosmija – mogla bi da djeluje naročito dobro kao dodatak provjeri temperature i tako značajno poveća procenat zaraženih ljudi koji su identifikovani skriningom na aerodromima, radnim mjestima i na drugim javnim mjestima.

“Moj utisak je da je anosmija raniji simptom COVID-19 od temperature, a neki zaraženi ljudi mogu imati anosmiju i ništa više”, rekao je lekar Endru Bedli.

U nedavnoj studiji, Bedli i njegove kolege otkrile su da su pacijenti oboljeli od COVID-19 imali 27 puta veću šanse gubitka mirisa, samo 2,6 puta veću vjerovatnoću groznice, što sugeriše da anosmija daje jasniji signal da je neko zaražen koronavirusom.

Slična studija sprovedena nad 1.480 pacijenata, a koju je sprovela otorinolaringolog Kerol Jang iz San Dijega, pokazala je da su šanse da pacijent oseti anosmiju 10 puta veće kod COVID-19 nego kod bilo koje druge infekcije.

Ne postoji definitivna studija o prediktivnoj vrijednosti provjere temperature za COVID-19, ali postoje neki tragovi od kada je ta strategije korišćena tokom epidemije SARS-a 2003. godine. Vjerovatnoća da je neko sa groznicom imao SARS kretao se od 4 do 65 odsto, zavisno od osnovne prevalencije bolesti.

Za razliku od SARS-a, nažalost, COVID-19 može biti zarazan i prije nego što inficirana osoba dobije temperaturu, zbog čega je mnogo slučajeva “propušteno”.