Herpes se često smatra samo estetskim problemom. To je pogreška jer u nekim slučajevima može dovesti i do sljepoće. Treba imati na umu da je virus koji uzrokuje herpes stvarno opasan za ljudsko tijelo.
Čeka i skriva se a čim osjeti da je vaše tijelo barem malo oslabljeno, napada. Jednako opasno ljeti i zimi. To je poznato svima “običnim” herpesom ili herpes simplexom … “Ako ga zanemarite, to može dovesti do ozbiljnih komplikacija”.

Herpes infekcija

Herpes je bolest kože i sluznica. Vrlo se lako prenosi – kapljičnim putem i kao rezultat izravnog kontakta s nosačem. I nije ga teško dobiti, čak 80 posto ljudi su nosioci ovog virusa. Mnogi i ne znaju da ga nose, jer ovaj podmukli mikroorganizam može ostati skriven dugi niz godina. Budući da je imunološki sistem potpuno neotkriven, u ganglijima čeka pravu priliku za napad.

Pregrijavanje ili prekomjerno hlađenje tijela, stres, umor, slabost ili pothranjenost dovoljni su za napad herpesa

Vrste herpes virusa

Postoje dvije poznate vrste virusa herpesa

– HSV 1, koji najčešće dovodi do labijalnog herpesa (herpes na usni)

, i drugi

– HSV 2 koji zaražava genitalije i dijelove tijela ispod struka. HSV 2 često se prenosi spolnim odnosom. Simptomi infekcije tipa 2 slični su simptomima prvog tipa. Na genitalijama se pojavljuju bolni mjehurići. Nažalost, virus koji je ušao u ljudsko tijelo ostat će tamo sve dok ne umre.

Profilaksa herpesa

Da biste izbjegli kontaminaciju, morate upamtiti da se pridržavate osnovnih pravila. Ne smijete se ljubiti ili seksati s nekim tko ima simptome herpesa i nemojte koristiti isti pribor, pribor za jelo i toaletne potrepštine.

Kad osjetimo bol, svrbež i peckanje oko usta ili nosa, iznad gornje usne ili na genitalijama, to može značiti da se dosad uspavani virus aktivirao i počeo brzo razmnožavati. Nakon kratkog vremena pojavit će se vezikule ispunjene seroznom tekućinom. U njemu ima virusa.

Komplikacije herpes simpleksa

Nakon otprilike sedam dana mjehurići će početi pucati. Dodirivanje puknutog folikula, a zatim istim prstom trljanje oka može dovesti do virusnog konjunktivitisa i keratitisa , što može uzrokovati trajno oštećenje oka ili čak sljepoću.

Nakon nekoliko dana mjehurići se počinju sušiti. Postoje kraste koje se ne smiju ogrebati kako ne bi dovele do superinfekcije baterija, što može produžiti bolest i dovesti do ožiljaka.

Lijekovi protiv herpesa

Kad primijetimo prve simptome napada herpesa, antivirusne pripravke treba primijeniti što je prije moguće. To su najčešće masti za lokalnu primjenu. Djelotvorni su samo u prvoj fazi bolesti. Kasnije ne. Cinkova mast koristi se i za ubrzavanje zacjeljivanja folikula. Postoje i tablete protiv virusa herpesa. Masti se mogu kupiti u apotekama bez recepta.

Liječenje nije skupo. Na tržištu postoji nekoliko vrsta masti s istim aktivnim sastojkom, ali po različitim cijenama. Možemo koristiti i najjeftinije. Treba imati na umu da samo brzo provedeno liječenje može spriječiti pojavu mjehurića. Ali kako ne biste širili virus, ne biste trebali zaboraviti oprati ruke nakon svake primjene masti. Za vrijeme infekcije lice se mora brisati posebnim peškirom. Po mogućnosti jednokratno.

Sadržaj web stranice zdravlje.ba namijenjen je poboljšanju informisanosti, a ne zamjeni kontakta između korisnika web stranice i njegovog liječnika. Web stranica zdravlje.ba namijenjena je isključivo u informativne i obrazovne svrhe. Prije nego što prihvatite medicinski savjet sadržan na našoj web stranici, morate se obratiti liječniku. Administrator ne snosi nikakve posljedice koje proizlaze iz upotrebe podataka sadržanih na web stranicama. Trebate li liječničku konsultaciju ili recept? Obavezno se obratite vašem liječniku porodične medicine.