Ako redovito čistite, nećete morati cijelu subotu provesti u kupatilu.

Kupatila mogu biti najteža prostorija za čišćenje u kući, pokazala je to studija provedena prošle godine te se ispostavilo kako 52 posto ljudi mrzi raditi upravo taj posao. Studija je pokazala kako prosječna osoba provede oko 6 sati u tjednu čisteći kuću, a trećina njih smatra kako to nije dovoljno.

Ako ne čistite cijelo kupatilo odjednom, već se svakodnevno pobrinete oko nekih dijelova prostorije, uvelike čete si olakšati posao i ona će postati čisto i sigurno utočište. Isprobajte neke od ovih savjeta i imati čete više vremena za sebe kad dođe vikend.

1. WC ŠKOLJKA

Naravno da nitko ne voli ovaj zadatak, ali sigurno je važno održavati ju čistom i dezinficiranom, ne samo kako bi kupatilo blistalo, već radi zaštite zdravlja. Studije su pokazale kako ne samo da bakterije možete prenijeti u zrak kapljičnim putem (kad puštate vodu) već i da one žive na njoj.

Dok bi se dezinfekcija cijelog kupatila trebala obavljati jednom tjedno, možete si olakšati zadatak tako da školjku dezinficirate svakodnevno, pa tako nikada nećete imati mrlje od kamenca ali možete biti sigurno da je sigurna za korištenje. Brzo brisanje možete odraditi dezinfekcijskim maramicama, i za to vam stvarno ne treba puno vremena. Još je jedan predmet koji je leglo bakterija, a to je četka za WC, pa pazite koliko ju dugo koristite.

2. REDOVITO PERITE RUČNIKE

Vjerojatno ručnike kojima brišete tijelo mijenjate često, ali većina nas zaboravlja na ručnike za ruke a oni također mogu biti dom bakterija ali i neugodnih mirisa. Stručnjaci savjetuju da ih perete nakon dva-tri korištenja kako bi sigurno bili čisti. Kako bi se olakšali, pokušajte nabaviti dodatne ručnike da ih uvijek imate pri ruci. Dobro je znati da i zavjese za tuš kabine također možete staviti u perilicu rublja, a kako su one stalno izložene vlazi, odlično su mjesto za razvoj bakterija.

3. PAZITE NA KADU

Redovitim čišćenjem ćete izbjeći pojavu kamenca i naslage prljavštine, a sve što je potrebno prebrisati ih spužvicom i sredstvom za čišćenje tih površina. Još je bolja vijest da možete jednostavno pošpricati kadu sredstvom za dezinfekciju te ostaviti da djeluje 5 minuta i isprati vrelom vodom.

4. ODRŽAVAJTE OGLEDALA

Malo ogledalo će i najmanju kupaonicu učiniti barem vizualno većom, ali ništa neće uništiti efekt čiste kupaonice kao prljavo ogledalo. Svaki put nakon tuširanja prebrišite ogledalo krpom, a svakih 10 dana ga očistite sredstvom za pranje stakala. Ako želite da se nikakva prljavština ili otisci prstiju ne zadržavaju na ogledalu, malo deterdženta za pranje posuđa čistom krpicom razmažite po njemu. Možda zvuči čudno, ali vjerujte nam djeluje.