Ne možete zamisliti varivo bez luka? Možda ga danas prestanete kuhati…

BROKULA
Možda ju niste voljeli kada ste bili dijete zbog dosta oporog okusa i „čudnog“ mirisa, ali isto tako vam možda nisu rekli da ih je bolje jesti sirove kada nemaju skoro nikakav miris. Brokula je puna antioksidanata koji mogu sudjelovati prevenciji raznih oboljenja, poput raka, dijabetesa tip2, bolesti srca, upala i depresije… Jedna je studija dokazala kako naš organizam puno bolje apsorbira sastojke brokule kada ju jedemo sirovu, a druga je studija savjetovala da se termičkom obradom gubi vitamin C. Najmanje će na sadržaj utjecati kuhanje na pari, pa ako vam nikako nije ukusna sirova brokula isprobajte ovu metodu.

LUK
Prepuni su zdravih komponenti i nekih jakih sastojka, poput kvercetina, koji je jak zaštitnik od razvoja raka.
„Kada se jede sirov, unosite u organizam maksimalan broj tih zdravih komponenti“ napominje Ashley Walter, nutricionist. Uz to spomenimo da sadrže i komponentu koja štiti od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja potvrđuju da samo 30 minuta zagrijavanja luka u pećnici uništava sve spomenute sastojke.

ČEŠNJAK
Poput luka, češnjak štiti zdravlje srca i također će reagirati na toplinu. Studija objavljena u magazinu Journal of Agricultural and Food Chemistry pojašnjava kako će zagrijavanje luka na 6 minuta u pećnici na 200 stupnjeva uništiti ta svojstva, ovisno je li luk u komadu ili nasjeckan. 20 minuta kuhanja češnjaka kompletno poništava sve antibakterijske aktivnosti, a samo minuta u mikrovalnoj pećnici će uništiti 100 posto sastojaka koji pomažu u borbi protiv razvoja raka.

BOROVNICE
Vjerojatno ste do danas naučili da su borovnice odlične za vaše zdravlje, ali jesti li znali baš koliko? Borovnice se često nazivaju ”superhrana”, budući da sadrže visoke koncentracije polifenola (antocijan, procijanidini, kvercetin i fenolna kiselina). Nutricionisti preporučuju konzumaciju svježih borovnica zato što su boljeg okusa i ne gube ništa od hranjivih vrijednosti.

Ovo voće ima još jednu prednost, a to je da ne gube na vrijednosti ako ih držite u zamrzivaču, stoga se mogu jesti tijekom cijele godine! u 100 grama borovnice nalazi se antioksidanata koliko u pet istih porcija bilo kojeg drugog voća. Oni će čuvati vašu kožu od starenja te vas štititi od nastanka raznih tumora, bolesti srca, artritisa, astme, gubitka pamćenja i svih ostalih oboljenja vezanih uz starenje organizma. Borovnice su prepune vitamina C i odličan su izvor vlakana.

CRVENA PAPRIKA
Pečena paprika je savršen dodatak bilo kojem jelu, ali možda je pametnije da ih jedete sirove. Od svih namirnica koje jačaju imunološki sustav, crvena paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C, a zagrijavanjem se ovaj važan nutrijent može izgubiti.

KELJ
Ova biljka sadrži komponentu koja se zove glukozinolat, a kada dođe u kontakt s drugim enzimima pretvara se u komponentu koja je jak borac protiv razvoja određenih bolesti. Kuhani kelj na žalost više neće sadržavati ovu komponentu pa je pametno jesti ga sirovog.

CIKLA
Od davnina se ciklu koristi za liječenje slabokrvnosti, a za to je osobito zaslužan pigment betacijanin koji povećava sposobnost hemoglobina da prenosi kisik do stanica. „Pigmenti betain i betanin imaju također antihipertenzivni učinak. Naime, brojna istraživanja pokazala su da cikla i njezin sok utječu na sniženje povišenog krvnog tlaka. Nekoliko studija betainu pripisuju i zaštitni učinak na jetru“, pojasnila je za portal ordinacija.hr nutricionistica Diana Petričević te pojasnila kako se termičkom obradom gube vitamini te dolazi do raspada antioksidativnih komponenti, nosioca pigmenta. Procesom konzerviranja se gubi i dio vitamina topljivih u vodi, osobito vitamina C. Ipak, i konzervirana cikla je još uvijek vrijedan izvor nutrijenata jer se plodovi za konzerviranje ubiru na vrhuncu sezone kada su najbogatiji nutrijentima. – istaknula je Petričević.

ANANAS
Pečeni avokado može biti zanimljiv dodatak jelima, ali termičkom obradom i ova poslastica može izgubiti vrijedne nutrijente. U studiji objavljenoj u magazinu Inflammatory Bowel Diseases se navodi kako je svježi ananas puno jači saveznik kada je u pitanju sprečavanje upalnih procesa u crijevima od obrađenog ananasa.