Kako se riješiti pogrbljena sjedenja? Stručnjaci savjetuju češće ustajanje i kretanje – jednostavno dok razgovarate na telefon ili razmišljate, napravite nekoliko koraka po uredu. Ako vam posao pak ne dopušta ustajanje, s vremena na vrijeme oslonite se cijelim leđima o naslon, savjetuju fizioterapeuti.

Pritisnite donji dio leđa u naslon, ispravite se i stisnite mišiće trbuha kako biste popravili držanje te izdužite vrat pritišćući bradu prema prsima. Možete i uspravno sjesti, nasloniti se rukama na stol i istegnuti kralježnicu oslanjajući se na stol kao da želite ustati. Kukovi i koljena trebali bi biti pod pravim kutem, noge čvrsto oslonjene na pod. Povremeno promijenite i položaj nogu, podignite ih te zategnite stopala kako biste potaknuli cirkulaciju – kaže fizioterapeutkinja Maja Cesarec iz ABARGO centra.

Često mijenjajte visinu stolca te ga podignite za 10, a nakon sat vremena spustite za 10 cm. Iskoristite i svaku mogućnost da ustanete i prošećete. 

– Prilikom sjedenja prenapregnuti su ekstenzori vrata i kuka, a oslabljeni stabilizatori trupa i duboki fleksori vrata koji se nalaze s prednje strane tijela. Kod poboljšanja te situacije pomoći će vam ne samo vježbice za jačanje leđa, nego i lagane vježbice istezanja vrata – govori fizioterapeutkinja Cesarec.

correct sitting posture | Autor: kowalska-artFoto: kowalska-art
  • Podesite stol Radna površina neka je postavljena tako da laktovi tvore pravi kut i da glava nije pognuta jer se oštećuje vratna kralježnica.
  • Mala pomoć Idealno je ako su vam koljena pod pravim kutom u odnosu na natkoljenice, a to možete postići i postavljanjem klupice.
  • Uspravite se Stolac prilagodite tako da sjedite s ravnim leđima koja u slabinskom dijelu moraju biti lagano izvijena prema natrag. To znači da naslon treba biti niže nego što ga se obično postavlja.
  • Izdužite vrat Stolac neka ima čvrsti naslon, a stražnjica neka dodiruje naslon. Kralježnica i ramena moraju biti uspravni.