Karijes je nažalost i danas još uvijek jedna od najčešćih dječjih bolesti.

Sva djeca su izložena riziku od karijesa, a mnogi čimbenici mogu pridonijeti njegovoj pojavnosti i učestalosti. Može li se karijes u dječjoj dobi u potpunosti spriječiti?

Već smo pisali o tome kako karijes u ranoj dječjoj dobi može uzrokovati mnoge zdravstvene i ortodontske probleme djece. Mnogi roditelji ne smatraju karijes dovoljno ozbiljnim problemom. Je li ova dječja bolest neizbježna, koji su uzroci karijesa i kojim preventivnim mjerama ga možemo spriječiti?

Karijes uzrokuju bakterije

Većina roditelja dobro zna za streptokoke, međutim često ne znaju da upravo iz skupine streptokoka dolazi bakterija koja igraju glavnu ulogu u razvoju karijesa. Te se bakterije hrane šećerom i proizvode kiselinu koja će s vremenom otopiti minerale na najtvrđem sloju zuba – caklini.

Kako napreduje, karijes uništava i unutrašnji sloj zuba, sve dok ne dođe do živca i krvnih žila kad se javlja rizik od bolne infekcije. Prvi znak je gubitak minerala, pojava poznata kao ‘demineralizacija’ a manifestira se kroz razvoj bijelih mrlja na zubima. Iste su bakterije odgovorne i za stvaranje zubnog kamenca – žućkastog filma koji se nakuplja na zubima.

Zubni kamenac može dalje uzrokovati propadanje zuba i/ili dovesti do bolesti zubnog mesa (gingivitis, parodontitis i druge infekcije). Nažalost, takve infekcije nisu nimalo bezazlene i jedan su od čestih razloga prepisivanja antibiotika u dječjoj dobi.

Kako mogu spriječiti karijes kod svojeg djeteta?
Postoje određene mjere koje možete poduzeti kako biste spriječili nastanak karijesa u djetinjstvu i time kratkoročno i dugoročno poboljšali oralno zdravlje svojeg djeteta.

1. ZAPOČNITE S ORALNOM HIGIJENOM ČIM NIKNU PRVI ZUBIĆI
Bez obzira što još nisu niknuli svi zubi, potrebno je naviknuti dijete na pranje i četkanje zubića. U početku oralnu higijenu obavljaju roditelji, a kasnije postaje nužno da djeca sama peru svoje zubiće, isprva dakako uz obavezan nadzor i kontrolu roditelja.

2. IZBJEGAVAJTE GAZIRANA BEZALKOHOLNA PIĆA I ZASLAĐENE SOKOVE
Upravo oni će se dugo zadržavati na zubima i uzrokovati propadanje zubiju. Uspavljivanje djece sa zaslađenim napitcima i prehrana puna slatkiša i ugljikohidrata koja nije popraćena s pravilnom higijenom vrlo će brzo uzrokovati karijese i propadanje zuba te potrebu za skupim stomatološkim intervencijama.

3. KORISTITE PASTE PRIMJERENE UZRASTU DJETETA
Zubne paste treba uvoditi u oralnu higijenu što ranije, a srećom danas postoje specijalizirane zubne paste za sve uzraste. Za djecu najmlađeg uzrasta pasta treba biti neškodljiva i blagog okusa, dok s pojavom trajnih zuba uvodimo i paste s fluorom, elementom koji nam aktivno pomaže u borbi s karijesom.

4. VODITE DIJETE NA REDOVITE KONTROLE KOD STOMATOLOGA
Osim što će navika odlaska stomatologu pomoći djetetu da lakše podnese eventualne stomatološke zahvate, pregled sastoji se i od preventivnih postupaka kao što su čišćenje mekih naslaga i fluoridacija, ali i edukacija roditelja te djece o pravilnoj oralnoj higijeni.

Djetinjstvo bez karijesa je najbolji temelj za oralno zdravlje
Razdoblje mliječnih i mladih trajnih zubi ključno je za stvaranje zdravih navika za cijeli život, a dokazano je i kako djeca koja ne razviju karijese u djetinjstvu imaju puno manju aktivnost karioznih bakterija i kasnije u životu. Drugim riječima, dobra higijena i briga za oralno zdravlje djeteta omogućuje temelje za dobro oralno zdravlje i manju potrebu za stomatološkim i ortodontskim zahvatima u budućnosti.