U ljekovite svrhe najviše se koriste njezine sjemenke. Istraživanja pokazuju da one sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv kancerogenih stanica, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijem i fosforom. Sadrže visok postotak cinka, što je vrlo važno za imunitet, utječu na san i popravljaju vid.

Čudesno povrće u borbi protiv bolesti

Njemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke od bundeve imaju za 23% manji rizik od raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovito jedu sjemenke bundeve.

Foto: Pixabay
Iako nije poznat mehanizam pozitivnog djelovanja, zaslužnim se smatra jedinstvena kombinacija cinka, beta karotena i omega-3 masnih kiselina sadržanih u njima. Sjemenke bundeve kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni tlak i prevenirati napadaje migrene, a kao dobar izvor bakra pomaže u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.

Jako korisna namirnica i za vegane

Kao dobar izvor željeza sjemenke bundeve mogu biti od velike koristi veganima kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posljedica nedostatka željeza su umor, podložnost infekcijama te smanjena sposobnost učenja i koncentracije. Danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za spravljanje ukusnih mesnih i slatkih jela.

Foto: StockSnap.io
Zbog velike količine mineralnih tvari koje sadrži trebala bi se što češće naći na jelovniku. Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem te vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.

Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, pojačava imunitet. Nije naodmet spomenuti da je bundeva i niskokalorična namirnica jer 100 g mesa bundeve osigurava tek 28 kcal.

Doza slatkoće za dijabetičare

Unatoč svojoj slatkoći, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povisuje razine šećera u krvi. Također djeluje na obnavljanje stanica gušterače. Ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, a to je posebno važno u jesenskom i zimskom razdoblju.

Vegatable garden | Autor: Arina HabichFoto: Arina Habich
Čak je i kora bundeve ljekovita. Nedavno su znanstvenici sa sveučilišta South Korean Chosun University otkrili proteine u kori bundeve koji se uspješno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije, a posebice sprečavaju razvitak gljivice vrste Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije, pelenski osip u djece i brojne druge tegobe.

Kušate li neku osobito ukusnu bundevu sačuvajte njezine sjemenke. Sad je prilika da upoznate i različite sorte, među kojima su slatka, kruškolika argenta, jarkonarančasta hokaido, stara talijanska sorta napolitana te domaća turkinja, poznata i kao zimska tikva.

Bundeva u svakodnevnoj kuhinji, a i kupaoni