Simptomi

Simptomi 
  • Lezije
  • Tvrda i zadebljana koža
  • Bol prilikom hodanja

Opis bolesti

Bradavice su zarazne izrasline, a sastoje se od mrtvih stanica kože. Važno je znati da zahvaćaju samo gornji sloj kože. Grube su površine, najčešće zahvaćaju lice i ruke, iako se mogu javiti na bilo kojem dijelu tijela. Bradavice se mogu prenijeti s jednog na drugi dio tijela.

Prevencija

Virusi koji uzrokuju bradavice lako se prenose na vlažnim podovima, pa budite obuveni kada se krećete javnim mjestima – javnim tuševima, kupeljima i područjem oko bazena. Dobro obrišite noge i ne dijelite ručnike s drugima.

Simptomi

Simptomi bradavica razlikuju se prema njihovom smještaju. Kod bradavica na stopalima dominiraju Male, mesnate lezije zrnatog rasta na dnu stopala. Koža je tvrda i zadebljana nalik na žulj tamo gdje je bradavica izrasla unutar kože. Kod nekih osoba dominira bol ili osjetljivost prilikom hodanja ili stajanja.

Liječenje

Ako bradavica ne nestane ili izaziva nelagodu, potražite liječničku pomoć. Jedna od metoda liječenja je smrzavanje bradavica pomoću tekućeg dušika, paljenje bradavica strujom ili laserom, izrezivanje bradavice (manji kirurški zahvat) te odstranjivanje bradavica zamatanjem u obloge natopljene salicilnom kiselinom.

Posebna napomena

Trebate biti sigurni da je izraslina na vašoj koži doista bradavica. Bradavice je lako zamijeniti s nekim dobroćudnim kožnim izraslinama kao što su madež, kurje oko ili kalus, ali isto tako postoji mogućnost da se radi o nekoj vrsti raka kože. Bradavice su obično izrasline boje kože hrapave površine. Ako izraslina na vašoj koži ne izgleda tako, ništa ne prepuštajte slučaju i otiđite na liječnički pregled. Isto tako, otiđite liječniku ako se izgled bradavice promijeni, ako vas bradavica boli ili izgleda upaljeno ili inficirano te ako imate bradavice po licu ili genitalnom i rektalnom području.