Kada biste trebali odabrati namirnicu koja je ukusna sama od sebe i možete ju jesti sirovu i pritom uživati, sigurno bi to bio krastavac!

Koju god vrstu krastavca odabrali, one velike ili male, sigurno se radi o osvježavajućoj namirnici, koja ne mora biti samo prilog salatama…

Evo što sve niste znali o krastavcima, a mogli bi vam koristiti

Je li krastavac voće ili povrće?

Poput paradajza, krastavac dolazi iz porodice voća. Raste iznad zemlje i u sebi ima sjemenje. Ako je u pitanju priprema, koristi se kao povrće. Kako je pun vode, smatra se niskokaloričnom namirnicom.

Vrste

Najpopularnija vrsta krastava je ona koju ćete pronaći u trgovini, tamno zelene boje. Nekad se mogu pronaći i puno tanji i puno manji krastavci, jednako ukusno.

Nutritivna svojstva

Puni su vode i nemaju baš puno vitamina i minerala, ali niti kalorija. 100 grama krastavca sadrži njih samo 15. Idealna namirnica ako ste na dijeti.

Ako ste na keto dijeti smijete li jesti krastavce?

Sadrže oko 3 grama ugljikohidrata, što je jako malo  pa se može reći da su poželjni. Krastavac može biti odlično osvježenje ako ste na dijeti.

Koja je razlika između tikvice i krastavca?

U botaničkom smislu, dosta su slične namirnice, a i ponekad imaju sličan okus. Sadrže oko 95 posto vode te imaju slične nutritivne vrijednosti. Krastavci su hrskavi i slatkasti, dok tikvicu krasi gorčina i puno je ukusnija kada se termički obradi.

Kako se pohranjuju krastavci?

Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi i tako će trajati dulje. Pokraj njih neka ne stoje banane i dinja. Ako volite grickati hladne krastavce, ohladite ih, ali maksimalno 2 dana smiju stajati u hladnjaku.

Kako ih pripremiti?

Iako se rijetko obrađuju, mogu se koristiti u salatama kao sirovi rezanci, a možete i napraviti preljev za sendviče ili „juhu“ od krastavaca:

Preljev za sendviče od krastavaca:

  • ¾ oguljenog i naribanog krastavca
  • Malo soli
  • ½ šalice jogurta
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • Malo limunova soka
  • Papar

Priprema:

Stavite naribani krastavac u posudu te dodajte sol i promiješajte te ostavite da tako stoji 60 minuta. Iscijedite višak tekućine. Te u istu posudu dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte.

Juha od krastavaca

  • dva krastavca
  • 0,75 litri jogurta
  • dva režnja češnjaka
  • dvije jušne žlice sitno sjeckanog kopra
  • jušna žlica sjemenki lana
  • jušna žlica sjemenki sezama

Priprema:

1. Krastavce po želji ogulite i narežite na kockice otprilike velike između pola centimetra i centimetar. Češnjak također usitnite na što manje komadiće i pomiješajte s krastavcima.

2. Dodajte jogurt, posolite i popaprite. Ubacite kopar i sjemenke te sve sastojke dobro promiješajte. Za dodatno osvježenje možete iscijediti sok polovice limuna.

3. Ostavite neka se dodatno ohladi u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja.

Smiju li se krastavci zamrznuti?

Da, ali su najukusniji svježi. Ako ih ipak odlučite pohraniti u zamrzivač, najbolje ih je koristiti za juhu ili sok.