Ako želite živjeti zdravo i dugo, ponašajte se kao Okinawci – najdugovječniji i najzdraviji narod na svijetu

647

Stanovnici otočja Okinawa smatraju se najdugovječnijim narodom na svijetu, čije životne navike i način prehrane utječe i na činjenicu da su i najzdraviji narod na svijetu.

Okinawci već na prvi pogled izgledaju različito od ostalih Japanaca – osim toga imaju drugačije običaje i jedu vrlo različitu hranu, uključujući gorku lubenicu i čaj od kurkume, na primjer. Potaknuti ovim činjenicama, braća Bradley u Craig Willcox, te gerijatar dr. Makoto Suzuki, napisali su knjigu „Okinawci: Najdugovječniji ljudi na svijetu“, kako bi svima predstavili njihov način života i prehrana, a temelji se na znanstvenim dokumentacijama iz baze podataka Okinawskih stogodišnjih studija koje je sponzoriralo Japansko ministarstvo zdravstva.

U njoj se nalazi i popularni program u trajanju od 4 tjedna koji nudi recepte i planove aktivnosti, a sve u svrhu produljenja života i održavanja mladolikosti.

Osim genetike, prehrane i tjelovježbe, starija populacija Okinawe ne priznaje pojam mirovine, već vjeruju kako se mora ostati aktivan do kraja života, biti okružen ljudima te sretnim mislima. Ukratko, nikada nije kasno promijeniti se i preuzeti neke od navika najdugovječnijih osoba na svijetu te ih uklopiti u svoj život.

Smjernice za prehranu starijeg stanovništva Okinawe
SMJERNICA BR. 1: JEDITE RAZNOLIKU HRANU UGLAVNOM IZ BILJNIH IZVORA

Ključ zdrave prehrane leži u tome da u nju uključite širok izbor hrane. Za potrebe jednog istraživanja, uzorak od pedeset tri stogodišnjaka s Okinawe konzumirao je 206 različitih vrsta živežnih namirnica, uključujući i ljekovito bilje. 38 vrsta namirnica konzumiralo se redovito. Svaki je starac jeo u prosjeku 18 različitih namirnica na dan. 78 posto namirnica u njihovoj prehrani bila je biljna hrana.

SMJERNICA BR. 2: JEDITE BAR 5 ILI VIŠE PORCIJA POVRĆA I VOĆA DNEVNO
Stariji pojedinci tu opet prolaze kao pobjednici, oni pojedu barem 7 vrsta voća i povrća dnevno, barem dvije mahunarke, a upravo one, uz krumpir i povrće najčešće su namirnice njihove
prehrane.

SMJERNICA BR.3: DNEVNO JEDITE ŠEST ILI VIŠE PORCIJA HRANE TEMELJNE NA ŽITARICAMA
Starije osobe nemaju nikakvih problema sa zadovoljavanjem ove smjernice. Oni dnevno pojedu barem tri porcije bijele riže s dodatkom cjelovitih žitarica, poput tjestenine od heljde i pšeničnih rezanaca. Riža je najčešća pojedinačna konzumirana namirnica na Okinawi. Jedini prostor za poboljšanje bilo bi konzumiranje više tamne riže nego bijele, budući da ona sadrži više hranjivih tvari i više vlakana te ima manji glikemijski indeks.

SMJERNICA BR. 4: NEKA VAM KOMPLEKSNI UGLJIKOHIDRATI BUDU TEMELJ PREHRANE (VIŠE OD 55 POSTO UKUPNOG UNOSA KALORIJA) I OGRANIČITE UNOS JEDNOSTAVNIH ŠEĆERA
Starije stanovništvo pogađa ovu smjernicu u „sridu“. Ugljikohidrati tvore 54 posto ukupnih kalorija u kuhinji. Prije su konzumirali više od 80 posto kalorija u obliku ugljikohidrata, no sada je ipak prisutniji utjecaj drugih kultura. Kada uzimaju šećer obično je to iz sirove šećerne trstike.

SMJERNICA BR. 5: OGRANIČITE UNOS MASNOĆA NA 30 POSTO ILI MANJE
Sadržaj jednostruku nezasićenih masnoća bi trebalo biti oko 15 posto ili manje, a višestruko nezasićenih oko 10 posto ili manje, a ostatak bi trebale biti zasićene. Starci ovdje dobro prolaze budući da oko 24 posto njihovog ukupnog unosa kalorija dolazi iz masti. Jednoruko nezasićene pridonose oko 12 posto, višestruko nezasićene oko 5 posto, a zasićene oko 7 posto od ukupnih kalorija.

SMJERNICA BR. 6: OGRANIČITE UNOS SOLI NA MANJE OD 6 GRAMA NA DAN
Starije osobe konzumiraju malo previše soli, oko 7 grama na dan, ali puno manje od Japanaca na glavnim otocima, koji konzumiraju više od 12 grama na dan.