Bol koja je simptom ozbiljnijeg stanja je često jaka i povezana s drugim simptomima

Evo koji su simptomi signal da je potreba hitan posjet liječniku.

1. GLAVOBOLJA KOJA SE IZNENADA JAVLJA
Ako se bol u glavi javila odjednom i iznimno je jaka, može u pitanju biti aneurizma. Ako se ne liječi, to proširenje stijenke neke arterije neće proći samo od sebe i može voditi do udara ili jakog krvarenja u mozgu. Odmah nazovite hitnu pomoć.

2. BOLI VAS ZUB AKO POPIJETE NEŠTO HLADNO
Zubna caklina koja je oštećena uzrokuje izlaganje zubnog živca što će uzrokovati jaku pojavu boli kada do tog područja dođe bilo kakva hladna ili topla tekućina. Osim boli, može doći i do infekcije koja se može širiti ostatkom tijela. Potrebno je posjetiti liječnika.

3. BOL U RUCI I ZGLOBU
Ako se bol i utrnulost javi u prstima ili dlanu, može se raditi o karpalnom tunelu. Ako se ne liječi, mišići u ruci mogu izgubiti svoju funkciju te možete imati problema s korištenjem ruke. Razgovarajte s liječnikom što prije kako bi se razmotrile opcije liječenja.

4. BOL KOJA SE ŠIRI PRSIMA
Ovo je klasični simptom infarkta, koji je posljedica manjka kisika koji dopire do srca. Bol se može širiti na čeljust, ramena ili u vrat. Odmah nazovite hitnu pomoć.

5. TUPA BOL U LEĐIMA
Ako se bol progresivno pogoršava i prate ju temperatura ili mučnina, može se raditi o infekciji bubrega, trovanja krvi… važno je posjetiti liječnika što prije.

6. BOL U DONJEM DIJELU LEĐA KOJA SE ŠIRI NA NOGE
Ova vrsta boli je često simptom išijasa koji nastaje nakon povrede ili pritiska na živce. Razgovarajte s liječnikom kako umanjiti bol i kako se liječiti. Ako se javila i slabost u nogama ili gubitak kontrole nad mjehurom, može se raditi o rijetkom sindromu kaude ekvine, koji uzrokuje paralizu.

7. BOL U TRBUHU
Ako se uz nju javila i temperatura, mučnina ili povraćanje, možda je u pitanju upala slijepog crijeva, a ako se ne reagira na vrijeme može uzrokovati opasnu infekciju.

8. BOL U DONJEM DIJELU TRBUHA I STIDNOJ KOSTI
Menstrualni grčevi su normalna pojava kod žena, ali ako postaju sve gori ili ne prolaze, može se raditi o endometriozi, stanju kada tkivo raste u maternici i širi se. Posjetite ginekologa.

9. GRČEVI U NOGAMA
Ako se bol javlja uz crvenili, toplinu i oticanje, može se raditi o dubokoj venskoj trombozi. Posjetite liječnika kako bi napravio ultrazvuk, a vi ne masirajte bolno mjesto jer tako ugrušak možete potaknuti da se širi dalje tijelom.

10. TRNCI U STOPALIMA
Ako ne osjećate stopala, ili se javljaju trnci, možda se radi o oštećenju živaca uzrokovanim dijabetesom. Posjetite liječnika koji će napraviti potrebne testove. Ako se radi o jakom oštećenju, može doći i do amputacije stopala.