Tumor na štitnjači imala sam barem godinu dana prije nego što je otkriven. Stalno sam bila umorna, čim bih malo govorila osjetila sam zamor. I mislila sam da je to zato što sam puno radila te se neredovito i nezdravo hranila, priča Kostadinka Velkovska (69).
Glumica nije primijetila ni najmanju izbočinu na vratu, ništa se nije vidjelo ni moglo opipati. Da je, kaže, osjetila bilo kakvu kvržicu, reagirala bi. A da ima velikih zdravstvenih problema sa štitnjačom teško bi, priča, sama shvatila.

– Bila sam bez energije, brzo bih promukla kad sam govorila. Sjećam se, te 2003. smo radili predstavu s Paolom Magellijem. Govorila sam kolegama da me ništa ne boli, ali da mi nije dobro. Tijekom predstave su mi stavljali šešir i odjednom mi je pozlilo. Mislila sam da ću se onesvijestiti – prisjeća se Kostadinka.

Odmah sutra, u petak, otišla je citologu i liječnica joj je rekla da ima tumor na štitnjači. Bio je okrenut prema unutarnjim organima, zato je teško govorila.

– Liječnica me isti dan poslala da se javim u Institut za tumore. Jako sam se preplašila – govori Kostadinka. U Institutu su joj rekli da mora na hitnu operaciju. Tek tad se, kaže, prestravila jer je mislila da ima neku strašnu bolest, a liječnici joj neće reći. Operirali su je u ponedjeljak i pritom izvadili samo jedan režanj. Kad je sve bilo gotovo, liječnik joj je rekao da je došla u posljednji trenutak jer je zbog veličine tumora mogla umrijeti na spavanju.

Dreamstime | Autor: DreamstimeFoto: Dreamstime

– Pao mi je veliki kamen sa srca. Tijekom tih nekoliko dana neizvjesnosti nisam plakala ni očajavala. Tek kad su mi izvadili drenove i rekli da je sve u redu, rasplakala sam se. Do tada sam se držala i zubima i rukama. Hormoni su prije operacije bili u redu pa nisam dobila nikakvu terapiju jer je drugi režanj preuzeo kompletnu funkciju štitnjače, ma ni jednu tabletu. Doma su me pustili bez lijekova, ali i danas moram redovito odlaziti na kontrole doktorici Dinki Kušter – zadovoljna je glumica.

U tih pet dana, koliko je prošlo od dijagnoze do operacije, nije imala vremena razmišljati o tome kako će se nositi s bolesti. Svim prijateljima je ispričala da ide na operaciju i oni su je nazivali svako malo i zanimali se kako je. Uz nju su tad bili majka, sin Nikola i bivši suprug. Prije izlaska iz bolnice liječnici su je upozorili da se mora primiriti i popustiti s poslom. Na pozornicu se ipak vratila dvanaest dana nakon operacije. Osim predstava, čekale su je i brojne humanitarne obveze.

Mislila sam da sam se loše osjećala zato što sam puno radila i nezdravo se hranila

– Pomažem autistima, Downovcima, invalidima, djeci… Ne radim to zbog popularnosti, nego istinske potrebe. Činim to zato što volim ljude. I kad me naljute, kad mi zlo učine, oprostim im i volim ih – kaže glumica.

Bavi se humanitarnim radom i želi savjetima pomagati oboljelima

Nakon iskustva koje je prošla, a koje je nasreću dobro završilo, pridružila se Hrvatskoj udruzi za bolesti štitnjače koju je osnovao akademik Zvonko Kusić.

– Organiziramo razne edukacije, a profesori i doktori, koji su i članovi, drže predavanja kako živjeti s bolestima štitnjače i kako ih prepoznati – priča Kostadinka, potpredsjednica udruge.

Najvažnije je odmah otići kod liječnika

Kostadinka je danas svjesna koliko je važno odmah otići liječniku, čim se shvati da organizam ne funkcionira kao nekad. Jer, ističe, nitko se ne može osjećati loše zato što, primjerice, pada kiša. Ili puše jugo. Postoji drugi problem, a svi tu, kaže, griješimo jer ne prepoznamo simptome i ne odemo liječniku.

Aktivna unatoč bolesti, glumi, pjeva, putuje…

Glumica puno surađuje s Maticom umirovljenika. Divi im se jer često pjevaju, plešu i glume. Veseli se njihovim pozitivnim razmišljanjima da život ne staje odlaskom u mirovinu. Ni njezini se umirovljenički dani ne razlikuju od onih kad je radila, jer puno čita, a radi i kao urednica te voditeljica na jednoj televiziji. Puno i putuje, često pjeva na festivalima šansone, ima koncerte, izdaje CD-e, a u predstavi Centra za kulturu Trešnjevka ‘Svetica u tami’ igra Majku Terezu.
– Imam svoju, vrlo lijepu, sliku o njoj – kaže ova glumica.