Zašto se debljate? Liječnik objašnjava kada je razlog prehrana, a kada bolest

1051

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost svrstavaju se među vodeće zdravstvene probleme modernog doba.

Rezultat su prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu. Definiraju se indeksom tjelesne mase (ITM) pri čemu vrijednost ITM-a iznad 25 označavamo kao prekomjernu tjelesnu težinu, a preko 30 kao pretilost.
Najčešći razlog debljine je prekomjerni kalorijski unos putem prehrane uz sveprisutno nedostano kretanje. Debljini u današnje vrijeme dodatno pogoduje sveopća digitalizacija i automatizacija svega što si možemo zamisliti u svakodnevnom životu.

Moderna tehnologija i debljina

Da navedem samo nekoliko rutinskih radnji koje svakodnevno obavljamo. Danas više ne možemo ni zamisliti televizor bez daljinskog upravljača, a do prije koje desetljeće za uključiti televizor smo se svaki puta morali ustati i učiniti tih nekoliko koraka.

Prije ere mobilnih telefona ovisili smo o običnim telefonima do koji je trebalo jednostavno prošetati da bismo odgovorili na poziv. Napredak tehnologije mobilnih telefona smanjilo je potrebu za vlastitim kretanjem, čak i do kompjutera jer većinu informacija s interneta možemo dobiti s našeg pametnog telefona, tako da se i time smanjuje potreba za računalom.
Problem debljine je posebno izražen kod djece i adolescenata. Za razliku od odraslih osoba kod kojih se povećanje tjelesne mase odvija na račun povećanja mase masnih stanica, kod djece se proces debljanja osim povećanjem veličine masnih stanica, odvija i umnožavanjem broja masnih stanica, čime se takav tijek razvoja debljine kasnije znatno teže liječi.

Kad hormoni debljaju?

Osim prekomjernog kalorijskog unosa, različiti oblici poremećaja hormonalne ravnoteže mogu dovesti do debljine.

Poremećaji žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlijezde) mogu dovesti do prekomjernog nakupljanja masnog tkiva. Među najčešće pogođenje endokrine žlijezde spada štitnjača. Najčešći poremećaj funkcije štitnjače je njezin slabiji rad ili hipotireoza, a koji se najčešće utvrdi nakon mjeseci nekontroliranog prirasta na tjelesnoj težini.

Različite bolesti s prekomjernim izlučivanjem kortizola poput Cushingove bolesti i Cushingova sindroma, očituju se debljinom kao jednim od vodećih simptoma.

Različiti poremećaji metabolizma ugljikohidrata mogu neovisno o do sada spomenutima dovesti do debljine ili u najmanju ruku otežano zadržavanje postojeće tjelesne težine. Svakako je za izdvojiti inzulinsku rezistenciju, koja se dugoročno povezuje sa šećernom bolesti, a pogađa sve mlađe dobne skupine. Inzulinska rezistencija svoj doprinos debljini može zahvaliti anaboličkom učinku hormona inzulina, čija je glavna zadaća regulacija metabolizma glukoze.

Debljina kao sistemski problem se dotiče i problematike funkcije spolnih žlijezda, češće kod žena. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) u kombinaciji s inzulinskom rezistencijom plodno je tlo za prirast na tjelesnoj težini.

5 KORAKA KAKO DOVESTI TJELESNU TEŽINU U RED
1. Unosite dostatno kalorija uz razmjerno manji unos ugljikohidrata.

2. Pokrenite se! Bilo koji oblik svakodnevne tjelesne aktivnosti od barem pola sata ne može biti bez rezultata.

3. Motivirajte svoju djecu za redovitu tjelesnu aktivnost, najbolje od malih nogu kroz igru.

4. Provjerite funkciju štitnjače. Najčešći poremećaji rada štitnjače udruženi su s povećanom tjelesnom težinom.

5. Ukoliko dotada poduzetim aktivnostima niste doveli tjelesnu težinu pod kontrolu, javite se endokrinologu. Pravovremeno provedena ciljana dijagnostika i liječenje najčešćih endokrinoloških bolesti u najčešćem broju slučajeva imaju pozitivne učinke na redukciju tjelesne težine.