Za većinu ljudi peršin ima samo dekorativnu svrhu. Ali, on je cijenjen i zbog svojih ljekovitih svojstava.

Svake godine tone ove mirisne biljke krase razne obroke, a završe bačene s ostacima hrane. No, peršin nije samo ‘lijepo lice’! On olakšava infekcije mokraćnog trakta, potiče rad bubrega, sprječava urođene mane, te olakšava predmenstrualne tegobe.

Grickajte peršin






Ovo ‘zelenje’ sadrži dva važna sastojka, miristicin i apiol. Zahvaljujući njima, peršin povećava protok mokraće te pomaže pri uklanjanju infekcije mokraćnog trakta. Grickanje peršina u danima prije mjesečnice otklanja višak tekućine iz tijela, te sprječava predmenstrualno nadimanje.

Iako se peršin se obično koristi u malim količinama, jednako je ljekovit kao i ostalo povrće. Pola šalice svježeg peršina sadržava 40 miligrama vitamina C te zadovoljava 70 posto dnevnih potreba. To je više nego što sadrži cijela naranča.

Peršin je dobar izvor folne kiseline koja je organizmu potrebna zbog stvaranja crvenih krvnih stanica i sprječavanja urođenih mana.

Može i kao osvježivač daha
Peršin je najpoznatiji prirodni osvježivač daha. Iako svježi peršin sadrži najviše ljekovitih svojstava, u sušenom obliku dostupan je posvuda.

Pola svežnja svježeg peršina možete dodati i vašoj povrtnoj salati. Talijanski plosnati lisni peršin ima snažniji okus nego kovrčavi peršin.

Skuhajte i čaj za pročišćavanje bubrega! Šaku svježeg peršina namočite u dvije šalice uzavrele vode i pričekajte da se ohladi. Čaj ocijedite i čuvajte u hladnjaku, pijte sat prije obroka i jedan sati prije lijeganja.