Sigurno ne možete izbjeći ulazak u lift kada idete na posao, ali postoje načini kako se možete zaštititi od infekcije.

Vjerojatno pazite da virus ne vreba iza svakog ugla, ali nekad je teško izbjeći situacije koje su rizične, pa ako radite na prvom spratu zgrade, vjerujte da ste sretni…

Važno je znati da je virus prisutan i da je potrebno poduzeti sve kako bi se od njega što bolje zaštitili. Evo kako to učiniti:

Socijalna distanca

Dani punih liftova su nekako iza nas, jer razmak bi trebao biti 1,5 metar, kaže dr. Patricia Whitley-Williams, šefica imunologije u New Yorku-u. U Americi tako firme koje imajju liftove djele i upute gdje bi osoba trebala stajati i koliko bi razmak trebao biti.

Izađite ako se ne osjećate sigurno

Socijalna distanca je dovoljno odgovoran zadatak, jer vi možete slijediti pravila, a šta ako ih drugi ne slijede? U tom slučaju je npr. najbolje izaći van lifta. Na primjer, ako vidite da netko želi u lift, gužva je, možete se naći bez direktnih kontakata s tom osobom. Ako vidite da podižete kaznu, ne ulazite.

Nosite masku

Najbolji je način zaštite u malim nošenim maskama. Velika studija, nedavno objavljena, potvrdila je kako maske ljudi pišu od infekcija. Dakle, kad izađete van kuće, ili uđete u lift obavezno na masku s licem, posebno kada je teško izbjeći kontakt.

Ne dižite tipke u liftu

Možete nositi i rukavice ako baš sve morate dirati prstima, najbolje je jedno jednokratno koje možete nakon vožnje liftom i baciti. Dobar je način i pritiskanje gumice laktovim, ali nakon povratka kući robu koji je nosio je potrebno oprati. Ne dirajte ruke uši ako ste slučajno nešto dotaknuli i naknadno ih dobro operite sapunom i toplom vodom.

Ne govorite

Oni čudni momenti kad svi u životu mogu da postanu još čudniji u ovoj situaciji … Dokazi postoje kako glasnim govorom još brže možete da kapitete virusa po prostorijama, pa su neke kompanije i zabranile razgovor u životu.

Koristite stepenice

Najbolje bi bilo da izbjegnete lift kad god možete i hodajte stepenicama. Odlična je vijest da ćete tako i malo vježbati, a ako ste početnik, krenite polako kako biste i vi previše uspuhali ili ostali bez daha. Niti kako se na stepenicama ne može stvoriti gužva jer će mnogi tako izbjeći lift, budite pažljivi – ne dirajte ništa rukama i nosite masku!