Probleme možete olakšati i tako da pazite što jedete… ​Štitna žlijezda treba jod kako bi normalno funkcionirala i producirala dovoljno hormona koje tijelo treba. Ako ne unosite dovoljno joda u organizam, možete narušiti zdravlje i osigurati put stanjima kao što su guša i hipotireoza.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je dvije milijarde oboljelih od nekog poremećaja štitnjače, od toga njih 20% stanovnici su Europe. Žene češće obolijevaju od bolesti štitnjače, svaka treća žena ima čvor na štitnjači, a svaka deseta ima neki od poremećaja funkcije štitnjače.

MORSKE ALGE
Mnoge vrste morskih trava sadrže puno joda, ali količina ipak varira, pojašnjava Mira Ilić, nutricionist sa klinike Cleveland. Kako se u nekim algama nalazi i previše joda, pripazite na količinu.

Rak jetre napada “tiho”! Simptomi su bol u abdomenu i leđima, mučnina, slabost…

JOGURT
Mliječni su proizvodi puni joda, ali u normalnim količinama, prema pisanju magazina Nutrition Riviews. Jogurt sa nešto manjim udjelom masnoće ili Grčki jogurt su dobar izbor i ponudit će vam otprilike 50 posto preporučenog dnevnog unosa.

BRAZILSKI ORAŠČIĆ
Oni su pravi paketić još jednog nutrijenta koji je važan za rad štitnjače a to je selen. Prema rezultatima jedne studije, žene koje su ga redovno unosili u organizam imaju manje šanse da će se kod njih razviti bolesti štitnjače ili guša.

RIBA
Riba je još jedan dobar izvor ovog nutrijenta, a znanstvenici su davno zaključili kako osobe koje žive daleko od mora i riba im nije dostupna namirnica imaju više šanse da će se kod njih razviti guša.

JAJA
Jedno veliko jaje sadrži oko 16 posto joda i 20 posto selena, što znači da su savršena namirnica za zdravlje štitnjače.