Znanost je potvrdila da kronična upala može prerasti u tihog ubojicu i pridonijeti razvoju kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetesa tip 2 i ostalih stanja.

Činjenica je da tri od pet osoba u svijetu umre od bolesti koje su povezane s upalama, a to je znak za uzbunu.

ŠTO KRONIČNE UPALE RADE TIJELU?

Rani simptomi kronične upale mogu biti sakriveni uz pojavu suptilnih simptoma koji mogu proći neprimijećeno dugo vremena. Možete osjećati umor, a kako se upala razvija, utječe na oštećenje arterija, organa i zglobova. Ako se stanje ne drži pod kontrolom, može uzrokovati bolesti srca, krivih žila, dijabetes, rak i ostala stanja.
Stanice imunološkog sustava koje uzrokuju upale mogu doprinijeti nakupljanju masnih naslaga na arterijama. „Taj plak se u nekom trenutku može razlomiti što potencijalno može uzrokovati začepljenje žila“, navodi James Gray, kardiolog.

Kako spriječiti pojavu upala?
Na sreću, puno je toga što možete učiniti kako bi se protiv upala borili.

ZAPAMTITE KOJE SU TO PROTUUPALNE NAMIRNICE

Izbor hrane je važan koliko i lijekovi ili suplementi koje uzimate za cjelokupno zdravlje, a može vas zaštititi i od upala. „ Pravilan izbor namirnica u prehrani uključuje svježe voće i povrće, kao i smanjen unos šećera“, napominje dr. Varinthrej Pitis, stručnjak interne medicine.

Odaberite namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline, a to su ribe iz hladnih mora, poput lososa i tune, oraha, sjemenki i soje. Dobar odabir su i grožđe, celer, borovnice, češnjak, maslinovo ulje, čaj i začini poput đumbira i ružmarina. Mediteranska prehrana je savršen primjer protuupalne prehrane, a bazira se na voću, povrću, ribi i cjelovitim žitaricama, te je ograničen unos nezdravih masnoća.

OGRANIČITE UNOS NAMIRNICA KOJE MOGU DOPRINIJETI RAZVOJU UPALA
To se odnosi na namirnice poput crvenog mesa, svega što sadrži trans masti.
Kontrolirajte šećer u krvi. Izbacite iz prehrane jednostavne ugljikohidrate, poput brašna, bijele riže, rafiniranog šećera i svega što sadrži puno fruktoze.
Jednostavno je izbjegavati bijeli kruh, tjesteninu i namirnice koju su pripremljene od bijelog šećera i brašna. Obroci neka se sastoje od čistih proteina i namirnica koje su bogate vlaknima, kao što je povrće, voće i cjelovite žitarice.

NE PRESKAČITE TJELOVJEŽBU
“Redovita tjelovježba je odličan način za prevenciju upala“, navodi Grey. Svakog dana odvojite 30 minuta za aerobne vježbe, a 10 do 20 za vježbe snage, a njih uključite u raspored barem 5 dana u tjednu.

RIJEŠITE SE VIŠKA KILOGRAMA
Osobe koje imaju višak kilograma češće pate i od upala, a ako taj višak izgube, smanjit će šansu da se one ponavljaju.

KONTROLIRAJTE STRES
Kronični stres doprinosi pojavi upala. Iskoristite prednosti meditacije, joge, vizualizacije ili sličnih metoda koje će vam pomoći da se nosite sa stresom kroz dan. “Možda nismo u mogućnosti promijeniti stresne situacije s kojima se susrećemo svakodnevno, ali možemo promijeniti naš odgovor na njih tako da naučimo kako se umiriti“, navodi dr. Gray.