U moru svih informacija vezanih za infekciju koronavirusom i bolest COVID – 19, teško je razaznati što je istina, što je mit…

Koliko su važne prave informacije u ovim nesigurnim vremenima, svima nam je jasno, a ponaviše stručnjacima iz Svjetske zdrastvene organizacije koji žele da neke stvati zapmtite.

Ovo su činjenice i njih dobro zapamtite!

1. Istina ili mit: Maske trebate nositi i dok vježbate

Ne biste trebali nositi maske dok vježbate jer one mogu smanjiti mogućnost „ugodnog“ disanja. Znoj može namočiti maske što će dodatno onemogućiti disanje ali i prućiti mogućnost mikroorganizmima da se razviju. Dobra je zaštitna mjera u tim situacijama distanca i dezinficiranje predmeta koje koristite.

2. Istina ili mit: Postoje šanse da se virus širi i putem cipela

Šanse da se virus putem cipela širi i tako zarazi drugu osobu su jako male. Kao mjeru predostrožnosti, ako u vašem kućanstvu žive mala djeca koja po podu pužu jest da ostavite cipele ispred stana. Ako ništa, tako će se prevenirati kontakt djece s prljavštinama.

3. Istina ili mit: Dugotrajno nošenje maski neće uzrokovati trovanje CO2 ili smanjenjem kisika

Sigurno nikome nije ugodno nositi maske cijele dane, ali to nikada neće uzrokovati trovanje ugljikovim oksidom ili smanjiti količinu kisika kojeg unosite u organizam.
Pripazite da masku nosite na ispravan način, ona ne smije biti preuska i onemogućavati disanje. Ne koristite ponovo jednokratne maske!

4. Istina ili mit: Većina ljudi koja ima COVID – 19 se i oporavi

Većina će pacijenata imati blage do umjerene simptome i, uz pravilnu njegu će se oporaviti. Ipak, ako imate temperaturu i kašljete te teško dišete, potražite pomoć liječnika tako da ga prvo kontaktirate telefonski.

5. Istina ili mit: Ispijanje alkohola ne štiti od infekcije i može biti opasan

Alkohol je štetan i njegovom ćete konzumacijom povećati rizik od nastanka zdravstvenih problema.

6. Istina ili mit: Trenutno nema lijeka za liječenje ili prevenciju bolesti COVID-19

Traju provjere, ali trenutno nema lijeka koji bi liječio ili prevenirao nastanak ove bolesti. WHO koordinira sve procese razvoja i otkrivanja svakog lijeka koji će štititi i liječiti od COVID – 19 bolesti.

7. Istina ili mit: Dodavanjem papra u juhu neće vas zaštititi niti izliječiti

Dodavanjem papra u juhu, iako je vrlo ukusno, ne možete spriječiti infekciju ili se izliječiti od bolesti. Najbolji je način zaštite distanciranje i redoviti pranje ruku. Naravno, za dobro zdravlje važno je i da jedete kvalitetne namirnice, pijete puno vode, redovito vježbate i dobro spavate.

8. Istina ili mit: Izlaganje suncu i visokim temperaturama vas neće zaštititi od virusa

Zaraziti se možete bez obzira na to koliko je vani stupnjeva, a zemlje u kojima su temperature stalno visoke nisu zaštićene od slučajeva zaraze. Kao biste se zaštitili i na plaži, ruke perite redovito, ne dirajte oči, usta i lice.

9. Istina ili mit: Ako ste bolesni, ne znači da ćete COVID – 19 imati do kraja života

Većina pacijenta se može oporaviti i eliminirati virus iz organizma, a ako se vama bolest dogodi, obavezno ju je tretirati kod liječnika.

Osobe koje nose masku za lice trebaju se strogo pridržavati sljedećih pravila:

 1. Maske se moraju koristiti samo u osobne svrhe.
 2. Nepohodno je i dalje se pridržavati svih propisanih higijenskih mjera, naznačenih u preporukama.
 3. Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci SZO-a održavati razmak između osoba od 2 m.
 4. Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice stavlja uvijek unutarnja strana maske.
 5. Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.
 6. Prije prve uporabe maske je poželjno oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih/lanenih materijala.
 7. Prije i nakon stavljanja maske ruke je potrebno temeljito oprati sapunom.
 8. Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se što je više moguće smanjio protok zraka izvan maske.
 9. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako bi što je manje moguće sprečavala normalno disanje.
 10. Navlaženu masku potrebno je skinuti i zamijeniti novom, suhom.
 11. Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.
 12. Nakon skidanja masku treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Kako bi se spriječila pojava plijesni, nije preporučljivo masku dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.
 13. Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.
 14. Ako postoje upute proizvođača, obvezno ih se i u cijelosti treba pridržavati.