Rak gušterače iznimno je opasan zbog manjka simptoma koji upućuju na ozbiljno stanje te zbog svoje funkcije bitnog i nezamjenjivog organa za rad našeg organizma. Kasno se otkriva i ishod je u većini slučajeva smrt. Kirurški zahvat odstranjivanja tumora, jedini je spas oboljelom.

Tumor gušterače još se naziva i “tihom bolešću” zato što se simptomi vrlo rijetko pojavljuju u ranoj fazi bolesti. Testovi koji bi pomogli pri ranom otkrivanju, na žalost, ne postoje.

Simptomi koji se pojavljuju su gubitak apetita, mučnina i povraćanje. Možete primijetiti bezbolne žute mrlje po koži, žutilo oka, tamnu mokraću ili svijetlu masnu stolicu.Postoje razlike u incidenciji prema spolu i životnoj dobi. Tako je karcinom gušterače češći kod muškaraca, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se u dobi od 60 do 80 godina.Ako se ova bolest pojavljivala u vašoj obitelji, svakako spadate u rizičnu grupu. Pušenje se navodi kao uzrok raka gušterače u čak 20 do 30 posto, a slijedi ga alkohol kao drugi mogući uzročnik bolesti. Pretjerivanje u jelu i neaktivnosti također mogu dovesti do te podmukle bolesti.

Nema utvrđenih pravila i preporuka kako ga spriječiti, no ipak se savjetuje prestanak pušenja, održavanje određene tjelesne težine, redovita vježba te povećana konzumacija voća i povrća, navode stručnjaci iz Američkog onkološkog društva. Neke studije pokazuju i da određeni vitamini mogu pomoći u prevenciji raka, poput vitamina D.Kemoterapija nakon operacije može smanjiti šanse za povratak raka. Pacijentima s metastazama (najčešće jetra), kemoterapijama se može olakšati i produžiti život.