Jod je element u tragovima koji je ključan za mnoge životne funkcije zato što sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače – glavne energetske žlijezde koja regulira rad svih tjelesnih stanica.

Jod je bitan i za rad imunološkog sustava te za trudnoću.Neka istraživanja pokazala su da je u trudnoći dovoljna količina joda važna za normalan kvocijent inteligencije djeteta.

Jod također ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično djelovanje, pa se koristi kao antiseptik i dezificijens.

Nažalost, trećini svjetske populacije prijeti rizik od manjka joda, a najkritičnija skupina su:

  • Trudnice.
  • Oni koji žive u zemljama gdje sol sadrži jako malo joda.
  • Osobe koje ne jedu sol.
  • Vegetarijanci i vegani.

Guša ili povećanje štitnjače među najčešćim je simptomima nedostatka joda, a pripisuje se manjku joda u prehrani. Nedostatak joda s vremenom može dovesti do hipotireoze (smanjenog lučenja hormona štitnjače), ali i hipertireoze (pretjerane aktivnosti štitne žlijezde). Manjak ovog minerala može uzrokovati neugodne, a ponekad i ozbiljne simptome.

Simptomi manjka joda

Oticanje vrata: Oticanje prednjeg dijela vrata je uobičajen simptom manjka joda.

Debljanje: Manjak joda usporava rad metabolizma i potiče tijelo da pretvara hranu u masno tkivo umjesto da ju troši za energiju. To može dovesti do neplaniranog debljanja.

Umor i osjećaj slabosti: Ovo su simptomi koji mogu upućivati na na manjak joda u organizmu. Organizmu nedostaje minerala za energiju.

Gubitak kose: Hormoni pomažu rastu kose, a manjak joda može usporiti regeneraciju folikula.

Suha koža: Jod također sudjeluje u regeneraciji stanica kože pa njegov manjak može dovesti do problema sa kožom.

Poteškoće sa memorijom: Jedna je studija (provedena nad 1000 odraslih osoba) zaključila kako osobe kod kojih je razina hormona štitnjače viša postižu puno bolje rezultate na testovima memorije.

Zdrave i ukusne zamjene za sol

Najbolji su prirodni izvori joda morska riba i plodovi mora (npr. rakovi, školjke) kao i morske alge te jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (sir, jogurt). Joda ima i u jagodama, zelenom lisnatom povrću, krumpiru i integralnim (cjelovitim) žitaricama.