Najnovije američko istraživanje pokazalo je kako redovita kolonoskopija može smanjiti rizik od razvijanja naporednog oblika raka debelog crijeva za čak 70 posto!Iako se ova pretraga uvelike koristi kao metoda probira za rak debelog crijeva, nema puno istraživanja koja bi pokazala da je učinkovita kod smanjenja smrti zbog ove maligne bolesti, tvrde istraživači Sveučilišta Pennsylvania.

Oni su povezali smanjenje rizika od razvijanja kasne faze raka debelog crijeva, uključujući i vrste raka koje se teško otkriju na desnoj strani kolona, od čak 70 posto kod osoba s prosječnim rizikom od ove bolesti. Napredni oblik raka debelog crijeva je najmanje izlječiv oblik ove maligne bolesti.

Istraživače je zanimalo: ako osobe obole od kasnog stadija raka debelog crijeva, kolike su bile šanse da su obavili kolonoskopiju unatrag deset godina.Kolonoskopija može identificirati rak kolona na lijevoj i desnoj strani prije nego što on napreduje u kasnu fazu. Suprotno tome, sigmoidoskopija je jeftiniji postupak probira i omogućuje pregled onog dijela debelog crijeva najbližeg rektumu i povezana je sa značajnim smanjenjem kasne faze raka debelog crijeva u većini debelog crijeva, ali ne i na desnog strani.

Također, istraživači su došli do zanimljivog zaključka kako obje ove pretrage nisu nužno bolje od lakše izvedive pretrage na fekalno okultno krvarenje, koja se izvodi kod kuće i uključuje razmazivanje malenog uzorka stolice na karton tri dana.

Preporuke Svjetskog gastroenterološkog društva uključuju redovite preventivne kontrolne preglede u svrhu ranog otkrivanja raka i dobroćudnih polipa debelog crijeva, što upućuje na prevenciju zloćudne preobrazbe dobroćudnog polipa u rak. Prema tim preporukama, svaka osoba, bez obzira na simptome, trebala bi s 50 godina starosti obaviti pregled debelog crijeva u cijelosti, tj. kolonoskopiju, a osobe kod kojih je netko u bližoj obitelji imao rak debelog crijeva, prvu kolonoskopiju trebale bi učiniti i deset godina prije, znači najkasnije sa 40 godina starosti. Ako osoba ima simptome krvarenja iz debelog crijeva, česte izmjene prolijevaste stolice i zatvora, pregled i pretrage preporučuju se i prije.