Hipertireoza – uzroci, simptomi, liječenje

1321

Beskrajna energija, neobjašnjiv gubitak kilograma – početni simptomi preaktivne štitnjače često se smatraju “dobrim” simptomima, od kojih većina vidi dobrobiti. Stoga je hipertireoza jedan od najčešće nedijagnosticiranih endokrinih poremećaja. Ako ne reagujete na vrijeme, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Šta je štitnjača? Šta je preaktivna štitnjača? Koja su obilježja preaktivne štitnjače? Kako se može liječiti?


Štitnjača – šta je ovaj organ?

Štitnjača je mala žlijezda u dnu vrata. Iako je štitnjača relativno mala, ona igra veliku ulogu u našem tijelu, utičući na funkcionisanje mnogih najvažnijih tjelesnih organa, uključujući srce, mozak, jetru, bubrege i kožu. Održavanje štitnjače zdravom i sa pravilnim funkcionisanjem izuzetno je važno za našu ukupnu dobrobit.

Štitnjača je organ u obliku leptira koji se nalazi u dnu vrata. Oslobađa hormone koji kontrolišu metabolizam – način na koji tijelo koristi energiju. Hormoni štitnjače reguliraju sljedeće tjelesne funkcije:

 • pravilno disanje,
 • osiguravanje ispravnog broja otkucaja srca,
 • pravilan rad središnjeg i perifernog živčanog sustava,
 • tjelesna težina,
 • mišićna snaga,
 • menstrualni ciklusi,
 • tjelesna temperatura,
 • holesterol,
 • i puno više!

Štitnjača se nalazi ispred grla, ispod isturenog dijela hrskavice štitnjače, koja se ponekad naziva i Adamova jabuka . Štitnjača ima dvije strane koje se nazivaju režnjevi, a koji se nalaze s obje strane dušnika i povezani su trakom tkiva štitnjače koja se naziva isthmus. Neki ljudi nemaju prevlaku i umjesto toga imaju dva odvojena režnja štitnjače.

Štitnjača je dio endokrinog sistema koji se sastoji od žlijezda koje proizvode, pohranjuju i oslobađaju hormone u krvotok kako bi hormoni mogli doći do tjelesnih stanica. Štitnjača koristi jod iz hrane za proizvodnju dva glavna hormona:

 • trijodotironin (T3) ,
 • tiroksin (T4)

Važno je da vaše razine T3 i T4 ne budu ni previsoke ni preniske. Dvije žlijezde u mozgu – hipotalamus i hipofiza komuniciraju kako bi održale T3 i T4 u ravnoteži. Hipotalamus proizvodi hormon koji oslobađa TSH , a koji signalizira hipofizi da štitnjača natjera na stvaranje više ili manje T3 i T4 povećavanjem ili smanjenjem otpuštanja hormona koji se naziva hormon koji stimulira štitnjaču (TSH). I tako:

 • kada su razine T3 i T4 niske u krvi, hipofiza oslobađa više TSH, tada bi štitnjača trebala proizvoditi više hormona štitnjače,
 • ako su razine T3 i T4 visoke, hipofiza ispušta manje TSH u štitnjaču kako bi usporila proizvodnju tih hormona.

Simptomi

Simptomi koje ste odabrali
Umor
Znojenje
Gubitak kilograma
Razdražljivost
Nepravilan rad srca
Povećan apetit

Opis bolesti

Hipertireoza je poremećaj rada štitnjače. Označava pretjeran rad štitnjače odnosno stanje u kojem štitnjača (tiroidna žlijezda) proizvodi previše hormona tiroksina. Može nastati kao rezultat nekih autoimunih bolesti poput Basedow-Gravesova bolesti, toksičnog adenoma (dobroćudni tumor) ili tireoditisa (upala štine žlijezde).

Simptomi

Za hipertireozu karakteristični simptomi su gubitak težine, povećani apetit, ubrzan ili pak nepravilan rad srca, brzo umaranje, znojenje, razdražljivost, češća stolica te krhka kosa. Kod nekih se javlja gušavost koja označava povećanje štitnjače te se uočava kao oteklina na vratu. Dolazi i do pojave ukočenosti ili oticanje očnih mišića, rezultat čega je zureći, preplašen pogled, te zaostajanje gornje vjeđe prilikom gledanja prema dolje. Isto tako, dolazi do izbuljenih očiju.

Prevencija

Nažalost hipertireozu ne možemo prevenirati u vidu njezinog nastanka. No, moguće je obaviti samopregled kod kuće ukoliko se pronalazite u navedenim simptomima. Pregled se vrši uz pomoć ručnog ogledala tako da možete vidjeti područje ispod Adamove jabučice, mala udubina. Zatim se popije gutljaj vode te ukoliko vidimo izbočenje prilikom gutanja (paziti da se ne zamijeni s kretnjama Adamove jabučice) treba se posavjetovati s liječnikom. Ova metoda može pomoći u ranom otkrivanju nepravilnosti rada štitnjače te napredovanju poremećaja u više stadije. Isto tako osobe koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu iz preventivnih razloga dužne su obavljati redovite liječničke kontrole.

Liječenje

Liječenje će se razlikovati, ovisno o uzroku stanja i jačini simptoma. Hipertireoza se liječi antitiroidnim lijekovima i radioaktivnim jodom. Cilj je smanjenje aktivnosti žlijezde na normalnu razinu. Ostale opće mjere podrške bolesniku koji pati od hipertireoze uključuju fizički i emocionalni odmor i visokokaloričnu, hranjivu prehranu s dodatkom vitamina i kalcija. Moguć je kirurški zahvat tireoidektomija odnosno otklanjanje većeg dijela štitnjače. Taj postupak je mnogo rjeđi jer se postoji rizik od oštećenja glasnica te je potrebno doživotno uzimanje hormona štitnjače putem lijekova.