Najčešći uzroci nedostatka željeza su neadekvatan unos željeza, smanjena fizička aktivnost i povećani gubici krvi uzrokovani menstruacijom ili bolestima probavnog sistema.

 

Namirnice bogate željezom od neposredne su važnosti za naše zdravlje, stoga je važno znati da je crveno meso najbogatiji i najbolji prehrambeni izvor željeza.

Ovo su namirnice bogate željezom

Crveno meso

Najbolji prehrambeni izvor željeza je crveno meso, jer se željezo u crvenom mesu nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima. Dodatni razlozi koji idu u prilog mesu su i proteini mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost. Osim kao vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata kao što su cink, selen, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12.

Piletina

Ako ne volite crveno meso, ne morate biti zabrinuti jer ga možete zamijeniti piletinom ili puretinom koje su također dobar izvor željeza. Samo mala porcija piletine ili puretine sadrži oko 1 mg željeza.

Zeleno povrće

Ako želite ukusan prilog, pripremite ga od kelja, špinata ili drugog omiljenog povrća. Kuhajte ga na pari ili svježu namirnicu dodajte salati. Uvijek ih možete pripremiti u gusti napitak.

Riba

Ribu je uvijek dobro jesti, pun je proteina a u vašu će prehranu unijeti željezo.Tuna i sardine su odličan izvor ovog minerala.

Tofu

Ako ne jedete meso, uvijek možete željezo dobiti iz izvora poput tofua.

Nakon obroka konzumirajte malo vitamina C kako bi se željezo u organizmu bolje razgradilo.

Jaja

Kajgana, kuhana, na oko… kako god volite jesti svoja jaja, ona pružaju organizmu dobro dozu željeza. Ako uz doručak pijete kavu ili čaj, morate zanati da sprečavaju dobru razgradnju željeza u tijelu.

Svježe voće

Iako je trenutno nema u dućanima, jedna mala porcija lubenice vam pruža 69 mg željeza. 5 malih smokvi sadrži 1 mg, banana 36 mg, a jabuka 0.5 mg.